Δελτίο τύπου: Περικοπές – Λουκέτα – Διάλυση ΠΦΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Προς

τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

κ.Γεωργιάδη Άδωνι

Αριστοτέλους 17

104 33  ΑΘΗΝΑ

 

 

κ. Υπουργέ,

 

Την Παρασκευή το απόγευμα έφτασε στους υπολογιστές των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, άλλη μία αυθαίρετη και αναδρομική επιστροφή χρήματος (claw back), που ήλθε να συμπληρώσει μαζί με το rebate τον κύκλο εξόντωσης του μικρού, μικρομεσαίου εργαστηρίου και του κλινικοεργαστηριακού ιατρού.

Οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί αντιδρούν συλλογικά και δυναμικά στο επικείμενο λουκέτο των ιατρείων τους λόγω της παράνομης και άδικης εφαρμογής των επιστροφών χρήματος (rebate και claw back), που αγγίζουν το 45% (!!!) του κύκλου εργασιών τους και μάλιστα αναδρομικά από 01/01/2013, όταν ο μέσος όρος κέρδους είναι περίπου 12-20% ειδικά για τα μικρά εργαστήρια που αριθμούν τις 3000 μονάδες σε όλη την Επικράτεια.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική αποτελεί πράξη εξόντωσης του διαγνωστικού τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

 

 Ποια είναι η εφαρμοζόμενη μαγική εξίσωση της εφαρμογής του claw back, που καταφέρνει να εξοντώσει επιλεκτικά 3000 εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακά ιατρεία, αναγκάζοντάς τα να συνεισφέρουν συνολικά από 38-45% στη συνολική επιστροφή χρήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται ο περιορισμένος κύκλος εργασιών των μικρών εργαστηρίων; 

H επιβαλλόμενη αναλογία claw back + rebate αποτελεί επιλεκτική πράξη εξόντωσης των μικρών εργαστηριακών μονάδων, όπως φαίνεται από τον αναλυτικό πίνακα, έναντι των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων και αλυσίδων που έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και άρα μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

grafima PFY

Υπενθυμίζεται ότι η εξασφάλιση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ιδίως στον εργαστηριακό / κλινικοεργαστηριακό τομέα, έχει ανελαστικό κόστος και σχετίζεται με την αγορά αναλωσίμων υλικών που τηρούν τα εχέγγυα ποιότητας και τη σωστή συντήρηση του εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού. Επιπλέον η επαρκής χρηματοδότηση των κλινικοεργαστηριακών μονάδων είναι απαραίτητη για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις διαγνωστικές μονάδες και των φορολογικών υποχρεώσεων (ενεργός συνεισφορά στο ΑΕΠ, στον ΕΟΠΥΥ με τις ασφαλιστικές εισφορές και με τη γενική φορολογία).

Η ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά κάποιων παρόχων και η προκλητή ζήτηση οφείλουν να αντιμετωπιστούν με σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και όχι με ισοπεδωτικά μέτρα. Η άκρως λανθασμένη πολιτική απόφαση εξόντωσης του τίμιου παρόχου έναντι του παραβάτη, που έχει προβλέψει να καλύψει τις όποιες απώλειες με παραβατικές συμπεριφορές, δίνει το μήνυμα στην αγορά υγείας ότι η επιβίωση σε περιβάλλον ΕΟΠΥΥ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ανέντιμες συμπεριφορές.

 

Η πολιτεία αποφασίζει να καταληστεύσει τις δεδουλευμένες αμοιβές των εργαστηριακών / κλινικοεργαστηριακών ιατρών, ενώ «δε φρόντισε» να κάνει αξιόπιστους ελέγχους και «αμέλησε» να ορίσει με διαφανείς όρους το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού από την αρχή του έτους. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ πέρυσι για τις διαγνωστικές πράξεις ήταν 492 εκ. Και ενώ οι δαπάνες υγείας υπολείπονται κατά 1000 ευρώ κατά κεφαλήν από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τελικά ο προϋπολογισμός αυτός με αυθαίρετη απόφαση κλείδωσε στα 300 εκ. στα μέσα της φετινής χρονιάς με περικοπή της τάξης του 40% (!!!), ενώ υπάρχει αύξηση του ασφαλιστικού πληθυσμού κατά 20% το 2013 με την είσοδο των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων (ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό αντιπροσωπεύει προϋπολογισμό υγείας τριτοκοσμικής χώρας !!

 

 Σε αυτό το περιβάλλον κρίσης, αποτελεί λανθασμένη επιστημονικά πολιτική επιλογή η συνολική εξόντωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση.

Ο εξαναγκασμός της λειτουργίας της ΠΦΥ σε τριτοκοσμικές συνθήκες και το λουκέτο στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές της, θα προκαλέσει ουσιαστικά καταστολή υπηρεσιών υγείας με επιβολή προσχωμάτων στη διαγνωστική προσπέλαση και στη θεραπευτική αγωγή των χρόνιων ασθενών. Η μη σωστή ρύθμιση αυτών προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης της ΠΦΥ και δυνητικά θα εξακοντίσει δευτερογενώς τις νοσηλευτικές δαπάνες υγείας με κόστος σε νοσηρότητα, επιπλοκές και θνητότητα.

Οι θεσμικοί φορείς δεν θα επιστρέψουν την εξόντωση των ατομικών ιατρείων ούτε το σχεδιαζόμενο έγκλημα κατά της Δημόσιας Υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών συνεχίζει να καλύπτει την επίσχεση εργασίας των εργαστηριακών ιατρών και της εκτέλεσης των ιατρών πράξεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και καλεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ιατρούς, καθώς κρίνεται αδύνατη η επιβίωση του ατομικού ιατρείου στο σχεδιαζόμενο περιβάλλον της ΠΦΥ.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ                      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΥΜΠΗΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  1. Υφυπουργός Υγείας, Κος Μπέζας Αντώνιος
  2. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Κος Κοντός Δημήτριος
  3. ΠΙΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
  4. ΜΕΛΗ ΜΑΣ